Ontspannen en opladen

Ontspannen is niet hetzelfde als opladen- een eyeopener dit weekend van Janneke Robers, vrouwencoach in Arnhem.

‘We hebben ont-spannen (een staat waarin we spanning, stress, ongezonde energie loslaten) en we hebben opladen (waarin we voedende energie genereren en opnemen). Wanneer we moe zijn en dus weinig energie hebben, is het zaak op te laden. Niet om te ontspannen. En wanneer we te veel chaotische energie in ons lijf ervaren (bv stress, drukte etc.) dan hebben we te ontspannen. Gek genoeg zijn we biologisch zo ingericht dat we juist het tegenovergestelde doen. Als we moe zijn ploffen we op de bank. En als we stress ervaren gaan we maar door.’

Herkenbaar? Voor mij wel! Het brein denkt: weinig energie, dus geen inspanning. Of juist: eerst moet dit af en dan dat nog en daarna kan ik ontspannen. En als ik dan tijd heb, weet ik niet meer hoe dat gaat Ontspannen, dan draait het maar door in het hoofd.

Voor mij werkt het om te bewegen, liefst buiten, een stuk fietsen, hardlopen, een boswandeling. Daar wordt mijn hoofd rustig van. En daarna weet ik beter wat ik echt nodig heb: even niks en bewust een aantal houdingen om spanning los te laten of juist nieuwe impulsen en uitdaging. Wat heb jij nu nodig? Ben je moe en lusteloos? Ga opladen: een boswandeling, qigong, vloeiende yogahoudingen zullen je goed doen. Ben je druk en gespannen? Ontspan! Adem, kies een paar fijne stretches en Yin houdingen die jou doen (in plaats van dat jij de houding doet), zoek een yoga nidra op. Ik wens je een heerlijke dag toe!

IMG_0188

In de yogales doen we het vaak allebei: ontspannen en opladen. De basis van yoga is: stira sukha asana. Houdingen waarbij zowel zachtheid en ontspanning nodig is als kracht, gelijktijdig. Omdat zachtheid zonder stevigheid slap is en kracht zonder zachtheid hard en afstotend. Een voorbeeld van stira sukha asana is de driehoek. Terwijl de voeten stevig op de grond staan en de benen krachtig zijn, is er openheid, ruimte, zachtheid in de borst.