Winter verstilling

Even geleden werd ik gebeld met de vraag of ik een workshop wil organiseren over ‘winter verstilling’. Wat een mooie vraag! De workshop was onderdeel van de eindmanifestatie van een duurzaam programma; een tijd om te evalueren en vooruit te kijken. Het werd een hotspot voor iedereen die een moment tot rust wilde komen om vervolgens beter te kunnen luisteren, helderder te denken en scherper te reflecteren.winter-198447_960_720

De winter is de tijd van verstilling, afstand nemen en rusten, zodat in het voorjaar nieuwe ideeën en inspiratie kunnen ontkiemen. Windows of opportunity zie je niet als je er met je neus bovenop staat! Een hele winter rusten, gunnen we ons vaak niet meer. Wat we wel kunnen doen, is regelmatig een half uur rusten.

Er was veel animo voor Winter verstilling: er werden stoelen bij geschoven, er werd ingeschikt en nog was er niet voor iedereen plek… Jonge mensen, oudere mensen, meiden en jongens deden mee. We gebruikten slechts een simpele, rechte stoel en de kleren die we droegen. De oefeningen waren gericht op zitten in een (anatomisch) goede houding, verdiepen van de ademhaling, gerichte aandacht (mindfulness), strekken van spieren en draaien van gewrichten. Het effect? Een rustiger en frisser hoofd en een gestrekt en soepeler lichaam. Een van de deelnemers merkte op ‘Heerlijk! Het voelde een beetje als spijbelen….’. Zo gewoon is het dus (niet!) voor ons om op een gewone werkdag even rust te nemen. Voor mij ook niet, hoor. Vandaar dit bericht, als reminder hoe heerlijk en ook belangrijk Winter verstilling is, al is het maar af en toe een half uur.

Er is een heel aantal oefeningen die je uitstekend op een stoel in ‘gewone kleding’ kunt doen en die je een instant opkikker geven! Wil jij yoga op de werkvloer of tijdens een event? Neem dan contact met me op via charlot [at] urbanyogagarden.nl

Neem regelmatig de tijd om afstand te nemen en de stilte op te zoeken, zodat je opgeladen en helder het vervolg van de dag in gaat. Heb een goede dag!